Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

  • 01:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • pęczek białych lub zielonych szparagów
    • opakowanie ciasta francuskiego
    • cukier
    • cytryna
    • starty ser żółty
    • ziarna sezamu
    • siemię lniane
    • oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zdrewniałe, włókniste końcówki szparagów usuwamy, przełamując szparagi na dwie części. Szparagi obieramy nożykiem do jarzyn od główki w dół, ku nasadzie (obieramy je tylko w przypadku, gdy używamy białych szparagów) i blanszujemy parząc we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny przez ok. 20 minut.

Miękkie szparagi odsączamy. Z ciasta francuskiego wycinamy niewielkie prostokąty, tak, by szparagi po owinięciu nimi nie były całkowicie zakryte.
Środek ciasta posypujemy szczyptą oregano, startego sera, sezamu i siemienia lnianego. Na jednym z brzegów kładziemy szparaga i owijamy go w ciasto francuskie dokładnie dolepiając drugi brzeg do ciasta.

Przygotowane w ten sposób szparagi posypujemy z wierzchu siemieniem lnianym oraz sezamem i kładziemy oddalone od siebie na blasze wyłożonej papierem.

Szparagi w cieście francuskim zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C. Trzymamy w piekarniku aż ciasto urośnie i się zarumieni.


Komentarze