Szparagowa zupa krem

Szparagowa zupa krem

  • 02:00
  • 8 porcji
  • 71 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek białych szparagów
    • obierki i zdrewniałe końcówki z 2 pęczków szparagów lub dodatkowy pęczek szparagów
    • 2 l bulionu jarzynowego (najlepiej domowego)
    • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
    • 2 żółtka
    • szczypta cukru
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • świeży koperek do posypania
    • sól

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów, obieramy łodygi. Obrane części przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do lodówki.

2

Obierki i zdrewniałe końce zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy ok. 1 godz. na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU

3

Wywar przecedzamy. Przeciskamy na sitku zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy na mniej więcej 4-centymetrowe kawałeczki, odkładając główki. Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone szparagi (bez główek), gotujemy ok. 20 min.

4

Miksujemy na gładki krem. Dodajemy główki szparagów i gotujemy ok. 5 min.

5

Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, świeżo zmielonym białym pieprzem i ewentualnie solą, zdejmujemy garnek z ognia. Następnie należy stopniowo wmieszać rozkłócone żółtka. Podajemy, posypawszy każdą porcję posiekanym koperkiem.


Komentarze