Szpinakowe ślimaki dla dzieci

Szpinakowe ślimaki dla dzieci

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 250 g mrożonego szpinaku
    • 3 jajka
    • 250 ml mleka
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 150 g twarożku śmietankowego
    • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, bazylia, pietruszka)
    • kilka porzeczek
    • 100 g mąki pszennej
    • przyprawy: pieprz i sól do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozmrożony szpinak zalej wrzątkiem, odcedź i zalej zimną wodą. Dokładnie odciśnij szpinak z wody.

Szpinak zmiksuj dokładnie malakserem z ziołami, solą, żółtkami i mlekiem. Dodaj mąkę i wymieszaj. Po chwili dodaj jeszcze masło. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeżeli jest zbyt gęste, dolej wody.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Smaż naleśniki na rozgrzanej i suchej patelni. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem wymieszanym do smaku z solą i pieprzem, a następnie zwiń w rulony.

Do zrobienia 3 ślimaków potrzebujesz 2 zrolowanych naleśników, 6 porzeczek i 6 kawałków gałązki od pietruszki. Naleśniki przekrój na pół, jedną połówkę pokrój na 3 plastry – to będą muszle. Muszelkę przyklej do tułowia odrobiną twarożku. Z gałązki pietruszki i porzeczek zrób ślimakowi czułki i gotowe.


Komentarze