Szwedzka sałatka warzywna

Szwedzka sałatka warzywna

  • 03:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g kapusty włoskiej
    • 250 g ogórków
    • 250 g czerwonej papryki
    • 2 duże cebule
    • 1 łyżka nasion kopru
    • 1 łyżka nasion kminku
    • 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego
    • 1 łyżka soli

    Zalewa:

    • 1/2 szkl. octu 6%
    • 2 łyżki cukru
    • 1 szkl. wody

    Dodatkowo:

    • 5 łyżek oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie warzywa umyj. Kapustę drobno poszatkuj. Paprykę pokrój w paski grubości ok. 0,5 cm. Obierz cebule i poprzekrawaj wzdłuż na pół. Cebulę i nieobrane ogórki pokrój w plastry grube na 0,5 cm. Pokrojone warzywa wrzuć do szklanej salaterki, wymieszaj z solą i innymi przyprawami. Odstaw na 1,5–2 godziny.

W tym czasie przygotuj 5 słoików o pojemności 250 ml. Umyj je i dobrze wyparz razem z zakrętkami. Po ok. 2 godzinach przełóż warzywa z przyprawami do słoików, pozostawiając nadmiar płynu w salaterce. Zagotuj w garnuszku szklankę wody z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlej do słoików z warzywami. Do każdego słoika wlej na wierzch łyżkę oleju. Szczelnie zakręć. Po wystygnięciu można schować sałatkę do lodówki.


Komentarze