Szwedzkie kanapki ze śledziem

Szwedzkie kanapki ze śledziem

  • 00:30
  • 2 porcje
  • 958 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. śledzi a’la matias 250 g
    • 1 czerwona cebula
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 4 ziemniaki – typ kulinarny AB (do sałatek)
    • 4 kromki pieczywa żytniego lub pumpernikla
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki szczypiorku
    • garść rzeżuchy (lub kiełków)
    • sałata rzymska lub lodowa
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Śledzie kroimy w romby.

2

 Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki.

3

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.

4

 Siekamy szczypiorek, sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, cebule kroimy w talarki.

5

Kromkę chleba smarujemy masłem i połową łyżki śmietany. Następnie kładziemy na to sałatę, plasterki ziemniaków i kawałki śledzia. Posypujemy szczypiorkiem, rzeżuchą, pokrojonymi jajkami. Obkładamy talarkami czerwonej cebuli, posypujemy pieprzem. Podajemy.


Komentarze