Szybka zupa rybna

Szybka zupa rybna

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 900 ml wywaru rybnego lub kurczaka
    • szczypta szafranu
    • 1 liść laurowy
    • 250 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
    • 225 g mieszanki mrożonych warzyw
    • 300 g pomidorów, obranych, pokrojonych w kostkę
    • 200 g filetu z dorsza, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
    • 340 g małży krążków kalmara, krewetek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Smażyć na niej szalotkę i czosnek 5-6 minut (warzywa mają zmięknąć, ale nie powinny się zrumienić). Dolać wywar, dodać szafran i liść laurowy, zagotować.

Dodać ziemniaki, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zwiększyć ogień, dodać mieszankę mrożonych warzyw. Zagotować, mieszając dodać pomidory, rybę i mieszankę owoców morza.

Zamieszać zmniejszyć ogień i gotować, nie mieszając, jeszcze 3 minuty, aż ryba będzie biała i ugotowana. Przyprawić do smaku, podawać natychmiast.


Komentarze