Szynka pieczona z ziołami w sosie pieczarkowym

Szynka pieczona z ziołami w sosie pieczarkowym

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ok. 800 g szynki bez kości
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1 łyżka suszonej szałwii
    • 1 łyżka suszonego rozmarynu
    • 1 łyżka suszonego imbiru
    • 1 łyżka mąki

    Sos:

    • 200 g pieczarek
    • 1/2 pora
    • 1 szkl. śmietany
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • ok. 100 g sera żółtego do posypania
    • 1 łyżka margaryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: pieczarki umyj i pokrój w plastry. Pora umyj i pokrój w drobne paseczki. Margarynę stop na patelni, dodaj pieczarki i pora, przesmaż ok. 5 min na średnim ogniu, dodaj śmietanę. Następnie duś 15 min na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki w śmietanie przelej do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj żółtko i wymieszaj.

Szynkę umyj i pokrój na plastry grubość 1 cm. Natrzyj ziołami i przyprawami. Następnie obtocz w mące i przesmaż na 1 łyżce margaryny po 3 minuty z każdej strony. Plastry szynki ułóż na foli do pieczenia i polej sosem. Zapiekaj w temp. 220° około 15 min. Pod koniec posyp startym żółtym serem i podawaj.


Komentarze