Szynka w karmelu

Szynka w karmelu

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg szynki surowej w kawałku
    • szalotka
    • czosnek
    • puszka pomidorów
    • puszka czerwonej fasoli
    • puszka kukurydzy
    • oliwa z oliwek
    • bulion
    • cukier brązowy
    • masełko
    • seler naciowy
    • marchewka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy, wsypujemy dwie czubate łyżki cukru i karmelizujemy. Kiedy widzimy, że karmel jest gotowy, wkładamy szynkę oprószoną solą i pieprzem – obsmażamy ją z każdej strony, żeby na szynce powstała skorupka.

Następnie wrzucamy posiekaną szalotkę i seler naciowy oraz z czosnek drobno posiekany i podsmażamy. Po chwili podlewamy bulionem i chwilę dusimy.

Przekładamy wszystko do rondelka z pokrywą i wsadzamy do piekarnika na 180 stopni i dusimy przez około 1,5 godziny, przekładając ją od czasu do czasu.

Następnie wyciągamy rondel i wkładamy kukurydzę, fasolę, marchewkę, pomidory i łyżkę masła – dusimy to wszystko przez następne 30 minut. Wyłączamy piekarnik i wyciągamy szynkę i kroimy ją w plastry, układamy na półmisku, a mięso polewamy warzywami.


Komentarze