Szynka w pomarańczach

Szynka w pomarańczach

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 szynka peklowana około 1,5–2 kg
    • 5 pomarańczy
    • 1/3 musztardy łagodnej
    • 1/3 szklanki cukru
    • 10 goździków

    Sos:

    • 2 łyżki brandy
    • 1/4 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szynkę opłukać, odsączyć, włożyć do żaroodpornego naczynia. Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy. Polać szynkę 4 łyżkami soku, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 3 godziny, polewając co 30 minut pozostałym sokiem pomarańczowym, aby stale była wilgotna.

Następnie sparzyć pozostałe pomarańcze i pokroić w półplasterki. Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Ostrym nożem odciąć skórę z całej powierzchni szynki, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu.

W miseczce wymieszać musztardę z cukrem i posmarować górną powierzchnię szynki. Następnie na szynce ułożyć półplasterki pomarańczy, przypinając do mięsa każdy kawałek pomarańczy goździkiem.

Piekarnik nagrzać do 200°C i wstawić szynkę na 30 minut, aby powierzchnia pomarańczy nabrała błyszczącego, szklistego wyglądu. Podczas pieczenia szynkę polewać co 10 minut wytworzonym sosem.

Gdy sosu jest za mało, dodać soku z pomarańczy.

Po upieczeniu szynkę przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. W tym czasie do sosu z pieczeni wlać brandy, wymieszać i zagotować. Doprawić gałką muszkatołową i goździkami. Dokładnie wymieszać, przecedzić i przelać do sosjerki.


Komentarze