Szynka w sosie serowym z sałatką z cukinii

Szynka w sosie serowym z sałatką z cukinii

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g szynki
    • 200 g sera topionego śmietankowego
    • 6 ziemniaków
    • 1/2 szklanki mleka
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki cytryny
    • 1/4 pęczka pietruszki
    • 4 łyżki oleju do smażenia
    • 2 łyżki mąki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Sałatka:

    • 1 mała cukinia
    • 1 cebula
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
    • 2 łyżki oliwy
    • 1/2 łyżeczki oleju do smażenia
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Szynkę przemyj i pokrój na plastry, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i smaż mięso z dwóch stron, aż się zarumieni. W trakcie smażenia dopraw szynkę solą i pieprzem. Po usmażeniu przełóż plastry szynki do brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 15 min. 

Przygotuj sałatkę: cukinię umyj i pokrój ukośnie w długie, cienkie plastry. Patelnię skrop oliwą i krótko obsmaż każdy plaster cukinii. Cukinię wymieszaj z pokrojoną w plastry cebulą, dodaj posiekaną pietruszkę, oliwę oraz sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.  

Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mleko i ser topiony. Mieszaj, aż wszystkie składniki sosu połączą się w gładką masę. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Upieczone plastry szynki podawaj z sosem, ziemniakami oraz sałatką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze