Szynka wielkanocna w cieście

Szynka wielkanocna w cieście

  • 04:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5–2 kg szynki wędzonej surowej
    • 2 marchewki
    • pietruszka
    • kawałek selera
    • 2 cebule
    • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    • liść laurowy

    Ciasto:

    • 1 kg mąki,
    • 50 dag smalcu
    • pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szynkę moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, po czym przełożyć do garnka, dodać warzywa, przyprawy i wlać tyle wrzątku, aby mięso było przykryte. Gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godz. Ugotowaną szynkę wystudzić w wywarze, po czym dokładnie osączyć i osuszyć. Z podanych składników i kilku łyżek zimnej wody wyrobić gęste, niezbyt twarde ciasto. Uformować kulkę i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, starannie oblepić nim szynkę i ułożyć na blasze. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny. Podawać na zimno z sosem tatarskim lub chrzanowym. Tak przygotowaną szynkę można podawać również jako gorącą przystawkę.


  • Tagi:
  • + zaproponuj tag>

Komentarze