Szynka z dzika z podgrzybkami i borówkami

Szynka z dzika z podgrzybkami i borówkami

  • 01:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g szynki z dzika
    • 20 g mąki pszennej
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
    • 100 ml wina białego
    • 50 ml śmietanki
    • 200 g podgrzybków całych
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2–3 gałązki natki pietruszki
    • 2-3 listki tymianku
    • 50 g masła
    • 100 g konfitury borówkowej
    • przyprawy: tymianek, sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso pokrój w ok. 2–3 cm kawałki i przypraw je solą i pieprzem.

2

Na talerzyk wysyp mąkę i dodaj do niej przyprawę korzenną. Obtaczaj każdy kawałek mięsa i smaż na oliwie z oliwek. Dokładnie obracaj, aby dzik obsmażył się z każdej strony. Przełóż mięso na dopieczenie do piekarnika rozgrzanego do 160˚ na ok. 20 minut.

3

W tym czasie obierz cebulę oraz czosnek i pokrój w kostkę, następnie podsmaż na maśle i przypraw solą i świeżym pieprzem.

4

Dodaj podgrzybki i dobrze podsmaż. 

5

Jak tylko grzybki się zarumienią, wlej białe wino i jeszcze duś chwilę, aby płyn odparował.

6

Do grzybów dolej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw jeszcze do smaku.

7

Grzyby rozłóż na półmisku, a na wierzch poukładaj kawałki pieczonej szynki. Całość dekoruj konfiturą borówkową i listkami tymianku. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze