Szynka z tymiankiem po hiszpańsku

Szynka z tymiankiem po hiszpańsku

  • 03:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg szynki wieprzowej
    • musztarda francuska
    • 1 jajko
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 pęczek świeżego tymianku
    • 1/2 szkl. bułki tartej
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 szkl. bulionu drobiowego
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szynkę umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Przełożyć do brytfanny i polać bulionem. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni, kilkakrotnie polewając powstającym sosem.

Jajko, bułkę tartą, olej i musztardę starannie wymieszać. Świeży tymianek umyć, osuszyć, drobno pokroić, dodać do pasty, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamiast świeżego tymianku można użyć 1 łyżeczki suszonego.

Upieczoną szynkę lekko przestudzić. Wierzch i boki posmarować przygotowaną pastą tymiankową. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż skórka będzie rumiana.


Komentarze