Tabbouleh - sałatka z kaszki kuskus i pomidorów z kiełkami pszenicy

Tabbouleh - sałatka z kaszki kuskus i pomidorów z kiełkami pszenicy

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • duża garść kiełków pszenicy
    • 2 szkl. wody
    • 1 szkl. kuskus
    • 3 szalotki posiekane w plasterki
    • 1 obrany ogórek
    • 3 pomidory (najlepiej śliwkowe)
    • 1/4 szkl. posiekanej pietruszki
    • 1/4 szkl. posiekanej mięty
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1 limonki
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kuskus zalej gorącą wodą i podgotuj z solą ok. 2 min. Odstaw do ostygnięcia, aby kasza wchłonęła wodę. Jeśli trzeba – odcedź kaszę, powinna być sypka.

Szalotki obierz i posiekaj w cieniutkie plasterki. Ogórka obierz i wydrąż z pestek, pokrój w kostkę, pomidory umyj i posiekaj w kostkę. Pietruszkę i miętę umyj, osusz i posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z kiełkami, sokiem z limonki, solą i oliwą. Podawaj schłodzone.


Komentarze