Tadżin Mubaraka

Tadżin Mubaraka

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg jagnięciny, może być wołowina lub wieprzowina
    • 2 duże cebule
    • 3/4 szklanki suszonych śliwek
    • 4-5 ziemniaków
    • kilka ząbków czosnku
    • 2 bakłażany
    • 1 łyżka miodu
    • 1/4 szklanki oliwy lub oleju

    Przyprawy:

    • koniecznie mielony kmin rzymski 2 łyżeczki
    • laska cynamonu
    • cynamon 1/2 łyżeczki
    • imbir 1/2 łyżeczki
    • kurkuma 1 łyżeczka
    • 2 łyżki świeżych liści kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na początku kroimy bakłażany w plastry ok. 1 cm, rozkładamy je w durszlaku, posypujemy solą i zostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie płuczemy bakłażana zimną wodą i zostawiamy na klika minut do osuszenia.

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę lub olej, dodajemy mięso pokrojone jak na gulasz oraz wsypujemy mielone przyprawy. Smażymy, mieszając aż mięso się przyrumieni z każdej strony i wyjmujemy je na talerz.

W tym samym rondlu smażymy pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty czosnek, aż cebula będzie miękka. Wlewamy około 700 ml wody, dodajemy laskę cynamonu i z powrotem do rondla wrzucamy podsmażone mięso. Należy je dusić ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy mięso stanie się miękkie.

Po godzinie dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki, bakłażany, miód, świeżą kolendrę. Podgrzewamy około 30 minut pod przykryciem, gdy ziemniaki i bakłażany będą miękkie. Usuwamy laskę cynamonu, przekładamy na talerze.


Komentarze