Tadżin z ciecierzycy i kurczaka

Tadżin z ciecierzycy i kurczaka

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duża cebula
    • 6 dużych ząbków czosnku
    • 1 łyżka startego świeżego imbiru
    • 1 łyżka oliwy
    • 1,5 łyżki słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kuminu, chilli
    • szczypta mielonego cynamonu, garść świeżej kolendry
    • 2 puszki ciecierzycy
    • 1/2 puszki pomidorów krojonych
    • 1 cytryna
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 4 udka z kurczaka
    • 2 piersi kurczaka
    • 3 marchewki
    • 10–15 dag ugotowanej al dente zielonej fasolki szparagowej
    • 1/4 szklanki posiekanej mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szkliwimy na oliwie przez 10 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy przyprawy i smażymy kolejną minutę. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidory wraz zalewą, posiekaną kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok z cytryny. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 min.

Mięso dzielimy na części, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z ciecierzycą. Dusimy 30 min pod przykryciem. Dodajemy obrane i pokrojone na małe części marchewki. Jeśli trzeba, dodajemy wody tak, aby składniki były przykryte i gotujemy 10 min. Dodajemy fasolkę, po 5 min zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie skrapiamy cytryną.

 Przed podaniem posypujemy miętą. Podajemy z białym pieczywem.


Komentarze