Tagliatelle z bakłażanem i cukinią

Tagliatelle z bakłażanem i cukinią

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g makaronu tagliatelle
    • 1 bakłażan
    • 1 cukinia
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • 125 ml śmietany 18%
    • 4 gałązki świeżego tymianku
    • 1 gałązką świeżego rozmarynu
    • 2 łyżki parmezanu
    • zielona pietruszka do dekoracji
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wlej wodę do dużego garnka i doprowadź do wrzenia, wrzuć tagliatelle, posól i gotuj do miękkości.

Przygotowujemy sos: cebulę pokroić w kosteczkę, to samo zrobić z wcześniej umytym bakłażanem i cukinią. Rozgrzać patelnię, wlać olej i masło. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i mieszając poczekać aż się zeszkli (około 2 minut). Dołożyć bakłażana i cukinię pokrojone w kostkę, posolić i smażyć 3-4 minuty, aż bakłażan będzie miękki. Wrzucić świeże zioła tymianku i rozmarynu i zalać śmietaną, a następnie doprowadzić do wrzenia i smażyć około 1 min.

Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z rozgrzanym sosem, zamieszać i wyłożyć na talerze. Poprószyć startym parmezanem i udekorować pietruszką. Smacznego!


Komentarze