Tagliatelle z boczkiem i krewetkami

Tagliatelle z boczkiem i krewetkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cebulki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 25 dag wędzonego boczku
    • 25 dag krewetek królewskich
    • 1 średnia cukinia
    • 2 czerwone papryki
    • pół szklanki wody mineralnej
    • dwie kostki rosołowe – warzywne
    • 300 ml śmietany 18%

    Przyprawy:

    • sól, pieprz, dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie

    Po pół łyżeczki:

    • pieprzu ziołowego
    • papryki słodkiej
    • czosnku granulowanego
    •  500 g makaronu tagliatelle
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kroimy w kostkę cebulkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, czekamy aż zrobi się chrupiący. Następnie dodajemy całe krewetki, pół talarki cukinii (grubość – 2 cm, nie obieramy) oraz pokrojoną w paski paprykę. Podlewamy wodą mineralną, wrzucamy kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu przez 7 minut.

Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem (wg uznania) oraz resztą przypraw. Dusimy 5 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wrzucamy go do salaterki lub garnka i mieszamy z sosem.


Komentarze