Tagliatelle z sosem cytrynowym i cukinią

Tagliatelle z sosem cytrynowym i cukinią

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g makaronu tagliatelle
    • 250 ml śmietany kremówki 30%
    • 1 średnia cukinia
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • parmezan
    • garść świeżej bazylii
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W garnku podgrzej śmietanę, dodaj sok z cytryny oraz skórkę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj kilka minut do lekkiego zagęszczenia się sosu.

Pokrój cukinię w słupki (nie obieraj jej) i dodaj do gorącego sosu. Zagotuj i zdejmij z ognia. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przecedź, zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania.

Połącz makaron z sosem i pokrojoną bazylią. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać stopniowo wodę z makaronu. Wyłóż danie na talerze i posyp serem.


Komentarze

  • 2015-10-30 odie

    Pani Moniko,
    Bardzo lubie zarówno makaron jak i cukinie, ale Państwa połaczenie ze śmietanką i cytryną jest kompletnie niezjadliwe. chciałam tylko zapytać czy Pani to jadła? Jęśli nie to prosze nie otruwać przyszłych gości Państwa strony :)

  • 2015-10-30 odie

    .

  • 2015-10-30 odie

    tragiczne.... dosłownie "kuchnia nuklearna"