Tajska zupa krewetkowa z warzywami

Tajska zupa krewetkowa z warzywami

  • 00:40
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g krewetek surowych i obranych
    • 100 g boczniaków
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 1 marchewka
    • 4 pomidorki koktajlowe
    • 3 ząbki czosnku
    • 30 ml oleju arachidowego
    • 20 g galangi
    • 20 g imbiru
    • 1 kłącze trawy cytrynowej
    • 1 limonka
    • 1 ostra papryczka
    • 2 gałązki kolendry
    • do smaku: sos sojowy, sos rybny, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do garnka wlej ok 1,2 litra wody. Pokrój warzywa w cienkie paseczki i dodaj do zimnej wody. Imbir, galangę oraz czosnek obierz i pokrój również w plasterki. Imbir i galangę dodaj do garnka i dopiero teraz całość wstaw do gotowania. Takie przygotowanie zupy pozwala uwolnić więcej aromatów i wartości odżywczych z warzyw.

Kłącze trawy cytrynowej przekrój na pół i dodaj do zupy. Przypraw od razu sosem sojowym (ok. 2 łyżki), rybnym (1 łyżka) oraz pieprzem. Po ok. 10 minutach od zagotowania, zmniejsz ogień i do zupy dodaj krewetki oraz ostrą paprykę pokrojoną w plasterki. Dodaj jeszcze sok z limonki i poszarpane grzyby na paseczki.

Zagotuj szybko zupę na ostrym ogniu i od razu wyłącz. Pozwól jej odpocząć ok. 5 minut, aby krewetki dogotowały się w gorącym aromatycznym bulionie, a grzyby zmiękły. Przelej do miski zupę z krewetkami i warzywami. Udekoruj listkami kolendry.


Komentarze