Talerz przekąsek warzywnych

Talerz przekąsek warzywnych

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Papryka:

    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 1 ząbek czosnek
    • 2 gałązki tymianek
    • 30 ml + 40 ml oliwa
    • 1 łyżka ocet balsamiczny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Bakłażan:

    • 1 ząbek czosnku
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 30 ml + 40 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Czerwona cebula 200 g:

    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki tymianku
    • 30 ml + 40 ml oliwy
    • 1łyżka octu balsamicznego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Pieczarki 100 g:

    • 1 ząbek czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 30 ml + 40 ml oliwy
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Dodatkowo:

    • 50 g szynki szwarcwaldzkiej 50 g
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Paprykę umyj i przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój paprykę na kawałki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i włóż paprykę – smaż ją z każdej strony. Przypraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Następnie dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż smażoną paprykę do miseczki i zalej oliwą. Możesz przełożyć paprykę do słoików, aby dłużej ją przechować w lodówce.

Bakłażana umyj i pokrój na kawałki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i włóż bakłażana smaż z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż usmażonego bakłażana do miseczki i zalej oliwą.

Cebulę obierz i umyj. Pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i włóż cebulę – smaż z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż smażoną cebulę do miseczki i zalej oliwą.

Pieczarki umyj i przekrój na ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i wsyp pieczarki – smaż z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem oraz liściem laurowym. Dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż smażone pieczarki do miseczki i zalej oliwą.

Warzywa ułóż dookoła na półmisku. Na środek poukładaj wywinięte plasterki szynki. Do przekąsek jako dodatek świetnie pasuje ser owczy, oliwki i oczywiście pieczywo pszenne.


Komentarze