Talerz przekąsek warzywnych

Talerz przekąsek warzywnych

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 op. bread chips Tesco
    • 200 ml jogurtu naturalnego
    • 1/2 małej cukinii
    • 1/3 czerwonej papryki
    • 2 ogórki
    • 7 pomidorków koktajlowych
    • 14 czarnych oliwek
    • 4 rzodkiewki
    • liście świeżej mięty z 4 gałązek
    • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw do grilla
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukinię pokrój w plasterki i wymieszaj z przyprawą do grilla. Tak przygotowane plastry cukinii piecz na grillu na tacce. Kiedy brzegi cukinii staną się intensywnie zielone, zdejmij je z grilla i odstaw do wystygnięcia. Kiedy wystygną, nałóż po dwa plastry na wykałaczki. Jednego ogórka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wykrój środkową część z nasionkami. Pozostałą część ogórka pokrój w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Plasterki ogórka ułóż na porcelanowych łyżkach, dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu połóż kilka bread chipsów. 

Z drugiego ogórka odkrój 8 grubych plastrów, pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z łyżką oliwy, szczyptą soli i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Porcje pokrojonych warzyw nałóż na grube plastry ogórka. Tak przygotowane kanapeczki ułóż na pojedynczych bread chipsach. Z oliwek i pomidorków koktajlowych zrób niewielkie koreczki. Paprykę pokrój w słupki. 

Wcześniej wykrojony miąższ z ogórka i miętę drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Przelej dip do szklanej miseczki. 

Na dużym talerzu postaw miseczkę z dipem. Obok miseczki z dipem ułóż przygotowane przekąski warzywne.


Komentarze