Tapenada z migdałami na grzankach

Tapenada z migdałami na grzankach

  • 00:15
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g czarnych oliwek
    • 50 g zielonych oliwek
    • 50 g obranych migdałów
    • 4 pomidory koktajlowe
    • 1 ząbek czosnku
    • 40 ml oliwy
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
    • ciabatta (10 kromek)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miski wsyp oliwki. Jeśli mają pestki, trzeba je usunąć. W dużym kuchennym moździerzu zgnieć czosnek z odrobiną soli. Dodaj oliwki i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Mogą być widoczne kawałki oliwek. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do pasty. Pomidorki koktajlowe pokrój na małe kawałki i też dodaj do oliwek. Ugniataj jeszcze raz, aż do połączenia składników. Na koniec dodaj 2 drobno pokrojone kromki ciabatty i wymieszaj. Chleb wchłonie wilgoć z masy. Wlej 2 łyżki oliwy i pastę przełóż do miseczki.

Pozostałe kromki ciabatty podsmaż na oliwie, aby były zrumienione z każdej strony. Przełóż grzanki na półmisek. Każdą posmaruj tapenadą i udekoruj migdałami oraz listkami natki pietruszki.


Komentarze