Tarta brokułowo-kalafiorowa z pomidorowym sosem jogurtowym

Tarta brokułowo-kalafiorowa z pomidorowym sosem jogurtowym

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 1 brokuł 
    • 1 kalafior
    • 2 pomidory
    • 10 ml oliwy
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • 50 g jogurtu greckiego
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 2 jaja
    • 100 g sera pleśniowego
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Brokuł i kalafior umyj, a następie wytnij z nich różyczki. Wstaw w garnku osoloną wodę do zagotowania. Jak tylko zawrze podgotuj lekko brokuły. Dopiero po chwili dodaj kalafiora (ma one delikatniejszy smak, a poza tym krócej się gotuje).

Przygotowane warzywa odłóż na kuchennym ręczniku, aby ostygły. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°. Ciasto francuskie rozwiń i przesyp mąką pszenną. Przyłóż formę do tarty i odrysuj szeroki okrąg szerszy o 2 cm od formy. Przełóż ciasto do formy i dopasuj do brzegów. Dokładnie nakłuj ciasto widelcem, aby nie podchodziło do góry w trakcie pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min, aż do lekkiego zrumienienia. Gotowe wyjmij do ostygnięcia.

W wysokim rondelku zmiksuj jaja ze śmietanką, przypraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Warzywa poukładaj na tarcie na przemian. Zalej masą jajeczną ze śmietanka. Pokrój ser pleśniowy na kawałki i poukładaj jeszcze pomiędzy brokułami a kalafiorem. Wstaw tartę do ponownego zapieczenia na ok. 15 min. W tym czasie przygotuj pomidory. Pokrój je w kostkę i przełóż do miski. Przypraw solą i pieprzem i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj jogurt i oliwę, a następnie całość wymieszaj. Przełóż sos do małych szklaneczek. Upieczoną tartę pokrój na porcje (6 kawałków). Każdy kawałek podawaj z sosem ze świeżych pomidorów.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze