Tarta budyniowa z porzeczkami

Tarta budyniowa z porzeczkami

  • 01:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szklanka mąki krupczatki
    • 200 g masła
    • 1 żółtko
    • ¼ szklanki zimnej wody
    • 50 g cukru pudru

    Krem:

    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanki śmietany 18 %
    • 70 g cukru
    • 2 łyżki mąki
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 2 łyżki rumu lub wiśniówki

    Dodatki:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 300 g czarnych i czerwonych porzeczek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj żółtko, kilka łyżeczek zimnej wody oraz cukier. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki pod przykryciem na ok. 30 min.Następnie rozwałkuj ciasto na dość cienki placek. 

Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wyłóż ciastem. Ponakłuwaj tartę widelcem i wyrównaj boki, odcinając nadmiar ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 10 - 15 min. w temp. 180°. 

Przygotuj krem: szklankę kremówki zmiksuj, dodaj 3 żółtka, 1/2 szklanki śmietany 18%, 70 g cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki rumu oraz jedną część oczyszczonych porzeczek.Wyłóż kremem podpieczoną tartę i piecz jeszcze ok. 20 min w temp. 180°. Przed podaniem udekoruj tartę drugą częścią porzeczek.


Komentarze