Tarta cebulowa z karczochami i pietruszką

Tarta cebulowa z karczochami i pietruszką

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 115 g zimnego masła
    • 65 g margaryny
    • 225 g mąki
    • szczypta soli
    • ok. 8 łyżek wody

    Nadzienie:

    • 1 karczoch
    • 4 duże cebule
    • pęczek zielonej pietruszki
    • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: masło i margarynę pokrój w drobną kostkę. Mąkę przesiej wraz z solą do miski. Rozetrzyj ją w palcach na okruszki z posiekanym tłuszczem. Skrop wodą i wszystko dokładnie zagnieć. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj więcej wody.

Z ciasta zagnieć kulę i zawiń ją w folię, włóż do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 3 mm. Dno formy posmaruj masłem, obsyp mąką i wyłóż całą formę ciastem, usuń niepotrzebne końcówki. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 20 min, aż lekko zbrązowieje.

Przygotuj nadzienie: karczocha obierz z wierzchnich twardych liści, odkrój łodygę tuż nad nasadą karczocha. Odkrój również liście karczocha do 1/2 lub 1/3 jego długości, w zależności od jego świeżości. Przekrój go na połowę i ze środka usuń część suchą. Aby zapobiec czernieniu karczocha, do miski wlej wodę i wciśnij sok z 1 cytryny, zanurz go w niej i mocz do chwili użycia.

Karczochy pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i umyj. Pokrój w talarki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę wraz z karczochem i smaż na średnim ogniu, aż cebula zwiotczeje, następnie posól i wymieszaj. Pietruszkę umyj, osusz, posiekaj drobno. Warzywa przełóż do miski i wymieszaj z pietruszką. Połóż na upieczonych spodach tarty. Podawaj na zimno lub ciepło.


Komentarze