Tarta czekoladowa z borówkami

Tarta czekoladowa z borówkami

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ok. 150 g herbatników (3 op.)
    • 100 g gorzkiej czekolady imbirowej
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 250 g borówek
    • 200 g masła
    • 4 łyki śmietanki 36%
    • 400 ml mleka skondensowanego
    • ok. 100 g migdałów
    • ok. 100 g orzechów włoskich
    • ok. 100 g orzeszków ziemnych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Herbatniki połam na dość równe kawałki, a następnie wyłóż nimi dno oraz boki tortownicy. Mleko z puszki przelej do szklanej miski i podgrzewaj w kąpieli wodnej. Gdy zacznie się gotować, dodaj masło i wymieszaj. Następnie dodaj orzechy i gotuj przez ok. 30 min. Gorącą masę wylej na herbatniki ułożone w tortownicy.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: do niewielkiego garnka wlej wodę. Na garnek postaw miskę z połamaną na cząstki czekoladą oraz 4 łyżkami śmietanki (dno miski powinno być zanurzone w wodzie) i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się topić, zamieszaj ją. Następnie gorącą przelej do tortownicy. Odczekaj chwilkę, po czym na wierzchu tarty poukładaj umyte i osuszone borówki. Całość przykryj folią i schowaj do lodówki, aby tarta się schłodziła (ok. 20 min). Przed podaniem tartę pokrój na kawałki.


Komentarze