Tarta gryczana

Tarta gryczana

  • 01:00
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g kaszy gryczanej
    • 300 g szynki prosciutto lub boczku cienko pokrojonego
    • 200 g białego sera wędzonego solankowego
    • 1 i 1/2 szkl. groszku mrożonego
    • 5 jajek (kl. L)
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ugotuj kaszę według opisu na opakowaniu i przestudź. 150 g szynki lub boczku drobno pokrój i podsmaż, dodając na patelnię olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj na patelnię i zeszklijPORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE  

Ser pokrój w kostkę. Połącz ze sobą kaszę, wędlinę z cebulą, groszek, ser i jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Dno i boki foremki (o średnicy 28 cm) wyłóż plastrami wędliny. Przełóż do foremki masę gryczaną. Wyrównaj powierzchnię, lekko ubijając. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (z funkcją góra-dół) przez 30 minut. Tartę podawaj ostudzoną.


Komentarze