Tarta korzenna z jabłkami i gruszkami

Tarta korzenna z jabłkami i gruszkami

  • 01:20
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Kruche ciasto:

    • 150 g mąki pszennej
    • 75 g miękkiego masła
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
    • szczypta soli
    • 1 czubata łyżka masła do smarowania formy

    Nadzienie:

    • 1 winne jabłko
    • 1 gruszka
    • 50 g płatków migdałowych
    • 2 łyżki śmietanki kremówki
    • 100 g orzechów włoskich
    • 100 g orzechów laskowych
    • 100 g rodzynek
    • 50 g cukru pudru
    • 200 g winogron czerwonych
    • 15 ml spirytusu

    Przyprawy:

    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczka mielonych goździków
    • skórka starta z 1/4 pomarańczy
    • skórka starta z 1/4 cytryny
    • szczypta cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj nadzienie: orzechy laskowe i włoskie zmiksuj z 2 łyżkami śmietanki kremówki. Masę przełóż do miski. Rodzynki przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj do miski z masą. Obierz jabłko i gruszkę, usuń koszyczki nasienne, a owoce posiekaj w drobną kostkę. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wszystko wymieszaj, dodaj spirytus, płatki migdałowe,  wszystkie przyprawy i pozostaw do momentu użycia.

Przygotuj ciasto: do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Mąkę rozetrzyj w palcach z masłem, aby utworzyły się okruchy. Dodaj 5 łyżek zimnej wody i wyrób ciasto. Uformuj kulę. Przełóż ją na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj. Formę do pieczenia tarty wysmaruj masłem, wyłóż ją ciastem przyciskając je do boków formy. Nadmiar ciasta odetnij zostawiając ok. 1,5 cm poza rantem formy i zawiń ozdobnie wystające części. Następnie ponakłuwaj je widelcem, posmaruj całość rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na 10 min.

Tartę wyjmij a wnętrze wyłóż nadzieniem. Resztki ciasta zagnieć ponownie formując kulę, rozwałkuj i wytnij świąteczne motywy, np. choinki. Poukładaj je dekoracyjnie na cieście i przed pieczeniem posmaruj białkiem. Tartę ponownie włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 180°. Przed podaniem ciepłe kawałki tarty udekoruj bitą śmietaną.


Komentarze