Tarta limonkowa z mlekiem kokosowym

Tarta limonkowa z mlekiem kokosowym

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g mąki
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g masła zimnego
    • 1 jajko
    • szczypta soli

    Krem limonkowy:

    • 30 ml soku z limonki (ok. 1 sztuka)
    • 1 limonka
    • 60 ml sok z pomarańczy
    • 120 ml mleka kokosowego
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 2 łyżki wiórków kokosowych 
    • 1/2 łyżeczki imbiru tartego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 70 g cukru
    • 50 g masła
    • 1 jajko
    • 2 żółtka

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę przesiej do szerokiej miski. Włóż od razu miękkie masło i wbij jajko. Dosyp cukier puder i szczyptę soli. Wymieszaj masło z mąką w palcach i dopiero całość z jajkiem.

2

Zarób gładkie ciasto – powinno być miękkie i delikatne. Jeśli będzie się kleiło do rąk, dosyp jeszcze odrobinę mąki.

3

Przygotuj formy do tarty. Nie trzeba ich smarować tłuszczem, bo ciasto kruche nie przywiera do formy, ze względu na sporą zawartość tłuszczu. Skubiąc kawałki ciasta, wyłóż spód formy i dokładnie dociskaj do brzegów. Gotowe spody tarty nakłuj jeszcze widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia. Duża ilość otworów przyspiesza też wypiekanie spodów. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180˚, a formy z ciastem na ten czas schowaj do zamrażarki. Dobre schłodzenie ciasta przed bezpośrednim pieczeniem zwiększa jego kruchość. Po nagrzaniu wstaw spody do pieczenia na ok. 10–15 minut.

4

Do rondelka przelej sok z pomarańczy i limonki. Gotuj przez kilka minut, aby odparować nadmiar wody, wtedy smak będzie intensywniejszy. Dolej mleko koksowe i wsyp wiórki oraz cukier. 

5

Obierz imbir i pokrój w plasterki, otrzyj skórkę z limonki, razem dodaj do mleka. Rondel wstaw do gotowania na małym ogniu. Wystarczy tylko podgrzewać, tak by mleko kokosowe uwolniło aromaty imbiru i limonki.

6

Gorące i aromatyczne mleko przelej przez sitko. W małej miseczce rozmieszaj skrobię ziemniaczaną z jajkiem i żółtkami i wlej do przecedzonego mleka. Wymieszaj i wstaw ponownie na mały ogień, aż mleko zgęstnieje na krem. Rondelek nie może się zagotować, bo białko jajka się zetnie. Do kremu dodaj masło i lekko wymieszaj do rozpuszczenia.

7

Na upieczone spody nałóż krem i wyrównaj brzegi. Pokrój limonkę w półplasterki i ułóż po trzy połówki na każdą tartę. Wstaw ponownie do zapieczenia na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij i posyp z góry cukrem brązowym. Na końcu skarmelizuj cukier lekko przy pomocy kuchennej opalarki. Podawaj natychmiast.


Komentarze