Tarta migdałowa z czereśniami

Tarta migdałowa z czereśniami

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 g czereśni świeżych lub z kompotu
    • 100 g mielonych migdałów
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 55 g roztopionego masła
    • 90 g cukru
    • 1 łyżka rumu

    Ciasto:

    • 150 g mąki
    • 100 g masła
    • 1 jajko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę i masło na ciasto posiekaj na stolnicy. Dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię i schowaj na 30 min do lodówki. W tym czasie posmaruj masłem i oprósz mąką foremkę do tarty o średnicy ok. 25 cm. Rozwałkuj schłodzone ciasto na 3-4 mm i wyłóż nim przygotowaną foremkę.

2

Piekarnik nastaw na 180°C. Ciasto w foremce przykryj papierem do pieczenia. Wyłóż na papier warstwę suchego grochu. Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 min, po czym zdejmij groch i podpiecz jeszcze 5-6 min. Podpieczony spód odstaw do wystygnięcia.

3

Wszystkie składniki na nadzienie, poza czereśniami, dokładnie zmiksuj.

4

Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.

5

Na wierzchu ułóż owoce. Możesz je wcześniej pozbawić pestek, ale nie jest to konieczne. Wierzch oprósz odrobiną cukru. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika na 25-30 min.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze