Tarta na cieście francuskim z cukinią i serem kozim

Tarta na cieście francuskim z cukinią i serem kozim

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 300 g ricotty
    • 1 op. sera koziego pleśniowego
    • 3 jajka
    • 1 mała cukinia lub 2 dwukolorowe cukinie
    • 1/2 op. świeżego majeranku lub tymianku
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • kilka pomidorków koktajlowych
    • przyprawy: sól morska, pieprz świeżo mielony
    • olej do wysmarowania formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wbij 2 wyszorowane i sparzone jajka do ricotty.

2

Dodaj gałkę muszkatołową.

3

Obierz listki majeranku lub tymianku. Potrzebne będą 3 łyżki.

4

Dodaj zioła do miski. Przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

5

Formę do tarty wysmaruj olejem i wyłóż ciastem. Możesz wspomóc się wałkiem, aby odciąć nadmiar ciasta.

6

Cukinię pokrój w centymetrowe plastry.

7

Pomidorki przekrój na połówki.

8

Wylej zawartość miski na ciasto.

9

Ułóż cukinię i pomidorki.

10

Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem.

11

Na wierzch tarty połóż pokrojony kozi ser oraz gałązki ziół.

12

Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 220°C (z funkcją góra-dół) przez ok. 30 minut, aż do zarumienienia się wierzchu tarty.


Komentarze