Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

  • 01:30
  • 8 porcji
  • 232 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    • 200 g gładkiego mielonego twarogu
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • skórka starta z 1/2 pomarańczy
    • 3 łyżki cukru pudru i cukier puder do posypania
    • 2 duże dojrzałe pomarańcze
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

2

Wykładamy nim prostokątną blachę do pieczenia tak, by ciasto zachodziło na ścianki blachy. Wkładamy blachę na 30 min do lodówki, by schłodzić ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ciasto nakłuwamy widelcem.

3

Przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy sucha fasola lub specjalnymi kamyczkami, pieczemy 15 min. Zdejmujemy papier, pieczemy ciasto ok. 10 min, aż się ładnie zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło.

4

Ucieramy dokładnie twaróg z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i cukrem pudrem.

5

Masę rozprowadzamy po cieście, układamy na niej cząstki pomarańczy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.


Komentarze