Tarta serowa z brzoskwiniami

Tarta serowa z brzoskwiniami

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 7-8 szt. brzoskwiń ciasteczkowych

    Ciasto:

    • 150 g mąki krupczatki
    • 80 g twardego masła
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka margaryny do smarowania formy
    • 4 łyżki lodowatej wody
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli

    Masa:

    • 150 g sera twarogowego tłustego
    • 100 ml śmietany 18%
    • 50 ml śmietanki 36%
    • 1 żółtko
    • 10 g migdałów w płatkach
    • 50 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtko, cukier i sól – wszystko dokładnie zagnieć, dodając zimną wodę, aby powstało gładkie i lśniące ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 28 cm. Formę posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Uformuj rant tak, aby wystawał trochę poza formę (dzięki temu, w czasie pieczenia ciasto nie zsunie się po krawędzi w formę). Następnie tartę nakłuj widelcem tylko po powierzchni przylegającej do dna formy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez 10 min. 

Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, pozbywając się pestek. Następnie ćwiartki pokrój na cieńsze kawałki. Ser twarogowy zmiksuj ze śmietanami, żółtkiem i cukrem na gładką masę.

Ciasto wyjmij z piekarnika i wlej na tartę masę serową. Na wierzchu poukładaj kawałki brzoskwiń i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. Tartę podawaj na ciepło lub zimno.


Komentarze