Tarta serowa z truskawkami

Tarta serowa z truskawkami

  • 01:30
  • 12 porcji
  • 137 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

     

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
    • 200 g twarogu bez grudek 
    • otarta skórka z połowy pomarańczy 
    • 2 łyżki likieru pomarańczowego 
    • 3–4 łyżki cukru pudru 
    • 400 g truskawek 
    • cukier puder do posypania

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ


 

1

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tarty. Wyrównujemy brzegi, schładzamy przez 30 min. Widelcem nakłuwamy ciasto w formie.

2

Kładziemy nań papier do pieczenia, obciążamy równomiernie suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 15 min. Wyjmujemy, zdejmujemy papier z ciasta, podpiekamy je kolejne 10 min, aż się zrumieni. Delikatnie dociskamy placek, by opadł, zostawiamy do wystygnięcia.

3

Ser ucieramy na gładką masę ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem i likierem.

4

Masę rozprowadzamy na cieście, całość obkładamy przekrojonymi na połówki truskawkami, wcześniej umytymi i pozbawionymi szypułek, posypujemy cukrem pudrem, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze