Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa

  • 00:45
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 1/2 kg liści szpinaku
    • 1 por
    • 250 g sera ricotta
    • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
    • 15 g masła
    • 1 jajko
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Liście szpinaku i pora myjemy, osuszamy. Pora kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pora, solimy i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE do miękkości (6–8 minut).

2

Dodajemy partiami liście szpinaku i podgrzewamy, aż zmiękną

3

Do przestudzonego szpinaku dodajemy ricottę i gałkę muszkatołową, a następnie jajko. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy, rozkładając po całej powierzchni drobne kamyczki lub suche ziarna fasoli. Wsadzamy formę do nagrzanego do 190ºC piekarnika na ok. 10 min.

5

Na podpieczony spód przekładamy masę szpinakową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut. Tartę sypiemy pokruszonym niebieskim serem i podajemy.


Komentarze