Tarta z bakłażanami

Tarta z bakłażanami

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto kruche:

    • 140 g mąki
    • 50 g masła
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki śmietanki 36%
    • przyprawy: sól, cukru

    Nadzienie:

    • 1 mały bakłażan
    • 3 pomidory
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 200 g sera mozzarella do pieczenia
    • 2 łyżki tartego sera żółtego lub parmezanu do posypania tarty
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki
    • 3 łyżki oliwy do polania tarty przed pieczeniem
    • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: twarde masło zetrzyj na tarce, dodaj jajko i utrzyj na gładką masę. Dodaj śmietanę, szczyptę cukru i soli. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając kruche ciasto. Gotowe zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godz.

Przygotuj farsz: bakłażana pokrój w plastry ok. 0,5 cm, posyp solą i pozostaw na 1 godz., aby puściły sok. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zmiksuj wraz z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj oregano i bazylię, sól i pieprz. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do sosu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone plastry odkładaj na papier, aby je lekko odsączać z oleju.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dość cienko. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Wyłóż ją ciastem i odetnij brzegi, zrób dziurki widelcem na całej powierzchni i włóż tartę do piekarnika nagrzanego do 180°, podpiecz ok. 10 min. Wyjmij gorącą tartę, wysmaruj dno sosem pomidorowym. Mozzarellę pokrój w plastry i poukładaj ser na całej powierzchni, a na wierzchu ułóż plastry bakłażana. Całość polej oliwą z oliwek, posól, popieprz i ponownie zapiekaj aż do zarumienienia (ok. 15–20 minut). Gorącą tartę posyp parmezanem lub serem żółtym i posiekaną pietruszką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze