Tarta z brie, ricottą i szpinakiem

Tarta z brie, ricottą i szpinakiem

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki
    • 150 g masła
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 2 łyżeczki soli

    Farsz:

    • 500–600 g świeżego szpinaku
    • 2 jajka
    • 1 duża cebula
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 70 g tartego parmezanu
    • ser typu ricotta około 250 g
    • ser typu brie 150 g
    • 250 ml mleka
    • 40 g mąki
    • 60 g masła
    • 150 g pieczarek
    • 2 pomidory
    • garść świeżej bazylii
    • sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone w kawałki masło, 3 łyżki zimnej wody, sól i zagnieść szybko. Odstawić na 30 min do lodówki.

Ricottę rozgnieść. Ser brie, pieczarki i pomidory pokroić w kostkę, szpinak umyć i ugotować w dużej ilości osolonej wody (około 5 min), potem odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na połowie masła. Białka z 2 jajek ubić na sztywną pianę.

W garnku roztopić resztę masła, podsmażyć na nim mąkę na jasnozłoty kolor, potem dodać gorące mleko. Gotować, mieszać i czekać aż zgęstnieje. Posolić, popieprzyć, dodać szpinak, cebulę z czosnkiem, 1 żółtko, pianę z białek oraz resztę składników (oprócz ciasta) i wymieszać.

3/4 ciasta rozwałkować i wylepić nim spód i brzeg tortownicy, wlać farsz. Resztą ciasta przyozdobić wierzch tarty. Piec ok. 45 min w 200 stopniach. Smacznego!


Komentarze