Tarta z brokułami

Tarta z brokułami

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 30 dag mąki
    • 1/2 kostki masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 brokuł
    • 1/4 kostki masła
    • 2 łyżki mąki
    • około 250 ml mleka
    • sól
    • pieprz
    • sambal olek
    • ząbek czosnku
    • lubczyk
    • świeże listki bazylii
    • maggi
    • olej z pestek winogron
    • 10 dag sera Gouda utartego
    • gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Brokuła ugotować w dobrze osolonej wodzie i przestudzić. Z mąki, masła, jajka, odrobiny soli i śmietany zagnieść ciasto i włożyć na 20 min do zamrażalnika.

Z masła, mąki i mleka zrobić beszamel.

Brokuły pociąć w drobne kawałki i przesmażyć na oleju z pestek winogron, dodając ząbek czosnku, pieprz, odrobinę maggi, lubczyk, świeżą bazylię i odrobinę przyprawy sambal olek.

Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyć na formę do pieczenia tarty, nakłuć i piec około 15 min w piekarniku. Przesmażone brokuły wymieszać z beszamelem i serem. Następnie wyłożyć na podpieczony spód. Tak przygotowane wstawić do piekarnika i piec w temp. 180°C około 25 min.


Komentarze