Tarta z budyniem i karmelizowanymi śliwkami

Tarta z budyniem i karmelizowanymi śliwkami

  • 00:45
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 250 g mąki pszennej
    • 170 g masła
    • 2 żółtka
    • 100 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • białko z jajka

    Krem:

    • 400 ml mleka
    • 80 g masła
    • 1 budyń waniliowy

    Śliwki:

    • 40 drobnych śliwek
    • 50 g masła
    • 160 g cukru
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 20 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Suche składniki na ciasto posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciastem wylep formę na tartę o średnicy ok. 30 cm. Ciasto w formie powinno mieć ok. pół centymetra grubości. Formę z ciastem przykryj folią i schowaj na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj krem. Zagotuj 350 ml mleka z masłem. W pozostałych 50 ml mleka rozmieszaj budyń i wlej całość do zagotowanego mleka. Mieszając, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu tak, by budyń zgęstniał.

Śliwki umyj i wypestkuj. Na dużą patelnię włóż masło, cukier, sól, kardamon i wodę. Postaw na małym ogniu. Mieszaj drewnianą łyżką do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a cukier wciągnie cały płyn. Następnie zostaw patelnię na małym ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać i nabierze złotego koloru, wrzuć na patelnię połówki śliwek. Część karmelu się skrystalizuje, ale po chwili zacznie się rozpuszczać w soku wypływającym ze śliwek. Pamiętaj, żeby nie mieszać śliwek łyżką, tylko przy pomocy patelni. Po chwili śliwki pokryją się sosem i lekko zmienią kolor. Wyciągnij je z sosu zanim całkiem się rozgotują. Sos pozostały na patelni zredukuj i polej nim śliwki.

Formę z ciastem wyciągnij z zamrażalnika. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Spód ciasta podziurkuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp suchą fasolę i wstaw całość do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ściągnij z ciasta papier z fasolą i posmaruj spód roztrzepanym białkiem z jajka. Piecz ciasto jeszcze przez 10 minut. Na upieczony i wystudzony spód wylej budyń i wyłóż śliwki. Gotową tartę warto schłodzić przed podaniem w lodówce.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze