Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1  szklanka mąki krupczatki
    • 1/4 kostki masła
    • ¼  szklanki cukru pudru
    • 1 jajko
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 800 g czereśni
    • 3 łyżeczki cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
    • olejek migdałowy
    • cukier puder do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Tłuszcz posiekaj z mąką, cukrem pudrem, jajkiem i solą. Zagniataj masę z dwiema łyżkami wody mineralnej. Uformuj kulę i zawiń ją szczelnie w folię i odstaw do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklep nim posmarowaną tłuszczem formę, formując rant. Spód tarty nakłuj w kilku miejscach widelcem i zapiecz sam spód przez ok. 15 min.

Następnie umyj czereśnie, usuń pestki i wymieszaj owoce z cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną. Skrop całość olejkiem migdałowym. Wszystko zapiekaj w temperaturze 180° przez 30 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zamiast czereśni możesz użyć wydrylowanych wiśni lub śliwek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze