Tarta z czereśniami i bezą

Tarta z czereśniami i bezą

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 żółtka L
    • 80 g cukru
    • 160 g miękkiego masła
    • 160 g mąki pszennej
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:

    • 4 białka L
    • 400 g cukru (drobnego do wypieków)
    • 600 g czereśni
    • szczypta soli

    Dodatkowo:

    • ulubione lody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Nagrzej piekarnik do 210°C. Przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.

2

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz śmietanę. Całość wymieszaj.

3

Formę (25–28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Piecz 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta ostudź piekarnik do 150°C.

4

Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.

5

Wydryluj PORADA KONTEKSTOWA - DRYLOWANIE czereśnie.

6

Czereśnie połącz z pianą.

7

Wyłóż pianę z czereśniami na ciasto. Piecz 1 godzinę. Jeżeli beza zaczyna szybko nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia. Przestudzone ciasto podaj z lodami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze