Tarta z francuskiego ciasta z wędzonym łososiem i cheddarem

Tarta z francuskiego ciasta z wędzonym łososiem i cheddarem

  • 01:00
  • 6 porcji
  • 366 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 150 g wędzonego łososia
    • 100 g sera cheddar
    • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
    • 2 jajka do farszu, jedno do smarowania
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ciasto wyjęte wprost z lodówki rozwijamy na deskę, jak najcieniej rozwałkowujemy, nakładamy na formę do tarty. Następnie formujemy dłońmi, nakładając ciasto na brzegi formy, obcinamy resztki zwisające poza brzegi.

2

Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, obciążamy, rozkładając po całej powierzchni drobne kamyczki lub suche ziarna fasoli. Wsadzamy formę do nagrzanego do 200˚C piekarnika na ok. 20 min.

3

Gdy widoczne brzegi ciasta lekko się zezłocą, wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier, smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, wsadzamy do pieca na ok. 5 min do lekkiego zezłocenia spodu.

4

W misce dokładnie mieszamy starty ser, jajka, śmietanę i pokrojonego w małe kawałki łososia, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.

5

Wylewamy masę na podpieczone ciasto, jeśli brzegi ciasta są bardzo rumiane przykrywamy je folią aluminiową, wsadzamy do piekarnika o temperaturze 180˚C i pieczemy ok. 15 min do zrumienienia masy. Podajemy na ciepło wraz z sałatą.


Komentarze