Tarta z gruszkami i gorgonzolą

Tarta z gruszkami i gorgonzolą

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szklanka mąki
    • pół kostki masła pokrojonego w kostkę
    • 1 żółtko
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 2 gruszki
    • 150 g sera gorgonzola
    • 1 szklanka śmietany 12%
    • 1 jajko
    • garść orzechów włoskich
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, aby było gładkie. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku.

W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie ćwiartki kroimy na plasterki.

Na podpieczone ciastko wykładamy plasterki gruszki, pokruszony ser gorgonzola, zalewamy to masą ze śmietany i jajka i posypujemy orzechami włoskimi.

Tartę pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.


Komentarze