Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

  • 02:30
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 6 jabłek do pieczenia
    • sok z 1/2 cytryny

    Ciasto:

    • 250 g mąki
    • 125 g masła schłodzonego
    • 1 jajko
    • szczypta soli

    Masa:

    • 150 ml śmietany kremówki
    • 45 g cukru
    • 2 jajka
    • kilka łyżek budyniu waniliowego w proszku
    • skórka otarta z 1/2 cytryny lub z 1/3 pomarańczy
    • 1 kieliszek rumu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj masło i posiekaj. Następnie wbij jajko i dodaj sól. Ciasto zagnieć na gładką masę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godz., aby się schłodziło i stwardniało.

W tym czasie obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop jabłka cytryną, by nie ściemniały.

Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Formę do zapiekania tarty wysmaruj masłem, przełóż do niej rozwałkowane ciasto, dociśnij do formy, wyrównaj brzegi, zostawiając je troszkę dłuższe. Spód ciasta nakłuj widelcem i ułóż na nim pokrojone jabłka.

Przygotuj masę: śmietankę rozmieszaj z jajkami, dodaj cukier, budyń, skórki z wybranych cytrusów, rum i dokładnie zamieszaj. Następnie masą zalej jabłka. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 75 min. W połowie pieczenia otwórz piekarnik, tartę nakryj z góry folią aluminiową i dopiecz. Podawaj na ciepło, np. z zimną bitą śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze