Tarta z kiszoną kapustą i zielonym groszkiem

Tarta z kiszoną kapustą i zielonym groszkiem

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • op. ciasta francuskiego
    • 200 g kapusty kiszonej gotowanej
    • 400 g filetu z dorsza
    • 100 g groszku zielonego
    • 300 g śmietanki 30%
    • 1 jabłko
    • 100 ml wina białego
    • 100 g sera bursztyn
    • 1 jajko
    • 2 ziela angielskie
    • 3 liście laurowe
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól pieprz czarny i gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę kiszoną wypłucz pod wodą, aby pozbyć się kwasu. Przełóż do garnka, wlej białe wino i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj przez ok. 20 minut, aż kapusta zmięknie. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody, aby kapusta równo się ugotowała.

Pokrój jabłko na kawałki i dodaj do kapusty. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE jeszcze przez kilka minut, aż jabłko zmięknie i odda aromat. Odcedź kapustę na sicie kuchennym. Odstaw do ostygnięcia i dopiero lekko wyciśnij kapustę z sosu, inaczej farsz w tarcie nie będzie spójny.

Filety z dorsza pokrój na kawałki. Śmietankę wlej do miski i wymieszaj z jajkiem, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Posiekaj natkę i dodaj do masy śmietankowej.

Rozłóż ciasto francuskie, przesyp mąką. Przygotuj formę do tarty. Nałóż ciasto i wyrównaj brzegi. Przekrój spód widelcem dokładnie a szczególnie w zagięciach. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Wstaw spód do zapieczenia na ok. 10 minut. Wyjmij i dopiero teraz nałóż kapustę duszona z jabłkiem.

Kawałki dorsza ułóż dekoracyjnie wokół i posyp całość zielonym groszkiem. Zalej tartę śmietanką i posyp obficie serem. Wstaw ponownie do pieczenia na ok. 35 minut. Jak tylko masa śmietankowa całkowicie się zetnie i zostanie wchłonięta przez kapustę, a ser będzie zrumieniony, tarta jest gotowa.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze