Tarta z kurkami i śmietanką muszkatołową

Tarta z kurkami i śmietanką muszkatołową

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto: 

    • 200 g mąki pszennej 
    • 70 ml oliwy 
    • 1 jajko 
    • 2 łyżki wody 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • sól morska 

    Nadzienie: 

    • 300 g kurek 
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 40 g masła 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 125 g sera mozzarella 
    • 5 pomidorków koktajlowych 
    • 200 ml śmietanki kremówki 
    • 2 jajka 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wlej oliwę i rozetrzyj tłuszcz z mąką. Zrób to najlepiej palcami, ponieważ w ten sposób można kontrolować ciasto. Przypraw ciasto solą morską i wbij jajko. Zagnieć ciasto. Jeśli potrzeba, dolej ok. 2 łyżek wody, aby składniki lepiej się połączyły. Uformuj kulę i przykryj folią, a następnie wstaw do lodówki. Kurki umyj szybko pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój.

2

Na patelni podgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek. Jak tylko się lekko zeszklą, dodaj grzyby i smaż do momentu, aż kurki zrumienią się. Aby przyspieszyć ich smażenie, przypraw je solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do grzybów. Wszystko wymieszaj i odstaw.

3

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywając po kawałku, wykładaj nim foremki do tarty. Ponieważ jest to kruche ciasto, łatwo daje się formować. Gotowe spody z ciasta nakłuj widelcem i wstaw do podpieczenia do piekarnika na ok. 20 min. Wierzch ciasta powinien być zrumieniony. Wyjmij ciasto, a piekarnik zostaw włączony.

4

Na podpieczone spody wyłóż smażone kurki. 

5

Do miseczki wlej śmietankę, przypraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i wbij całe jajka. Masę znów dobrze wymieszaj, a nawet lekko podbij trzepaczką. Następnie zalej nią grzyby.

6

Ser mozzarella pokrój w półplasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki i powykładaj na grzybowy farsz. Wstaw tarty do zapieczenia na ok. 20 min. Masa powinna się podnieść, a ser lekko zrumienić. Wyjmij tarty z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Lekko ciepłe tarty najlepiej wyjmuje się z formy. Przełóż tartę na deskę i pokrój na porcje według uznania. Na koniec udekoruj listkami natki pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze