Tarta z letnimi owocami

Tarta z letnimi owocami

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g pszennej mąki
    • ok. 100 g twardego masła
    • 1 jajko
    • 30 g cukru
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 750 g serka mascarpone
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 6 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:

    • 100 g gorzkiej czekolady (do roztopienia)
    • dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania formy
    • świeże owoce do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj składniki w palcach na wiórki. Następnie dodaj cukier, sól, jajko, wymieszaj łyżką i zagnieć na gładką masę. Z ciasta zrób kulę i zawiń w folię, po czym schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na równy cienki placek, nieco większy od średnicy formy. Wyłóż ciastem wnętrze formy (uprzednio wysmarowane masłem), wywijając rant na zewnątrz formy, by ciasto nie zsuwało się podczas pieczenia. Nakłuj dno tarty kilkukrotnie widelcem na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° i piecz około 25–30 min. Po tym czasie tartę wyjmij i ostudź.

Czekoladę połam, włóż do małego naczynia żaroodpornego (kokilki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na około 2-3 min. Przestudź.

Przygotuj masę: serek mascarpone podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj roztopioną i ostudzoną (ma być ciepła, ale nie gorąca) czekoladę i zmiksuj na gładką masę. Następnie rozprowadź ją na kruchym spodzie. Śmietankę kremową ubij na sztywno razem z cukrem i stopniowo delikatnie wmieszaj łyżką (nie miksuj) do drugiej połowy mascarpone. Masę wyłóż na czekoladowy spód. Na wierzchu ułóż umyte, oczyszczone i osuszone z wody porzeczki (owoce mogą być dowolne) i od razu podawaj.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze