Tarta z morelami

Tarta z morelami

  • 02:25
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto: 

    • 125 g zimnego masła 
    • 3 żółtka 
    • 250 g mąki 
    • 40 g cukru 
    • 1/2 łyżeczki soli 
    • 40 ml wody 

    Krem: 

    • 10 moreli 
    • 300 g serka mascarpone 
    • 125 ml śmietany 36% 
    • 40 g cukru 
    • 1 laska wanilii 

    Dodatkowo: 

    • 1/2 szkl. drobnej suchej fasoli 
    • białko z 1 jajka 
    • 1 galaretka morelowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj krążek papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Mąkę wymieszaj z cukrem i wysyp na stolnicę. Dodaj zimne masło i posiekaj dużym nożem. Zrób dołek w mące i wbij do niego żółtka oraz dodaj sól. Dolewając w miarę potrzeby wody, wyrób szybko gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki.  

Po upływie 30 min wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm. Wyłóż ciastem formę na tartę o średnicy 24 cm. Schowaj wyłożoną ciastem formę do lodówki na kolejne 30 min. Rozgrzej piekarnik do 190°C.   

Nakłuj spód ciasta widelcem i przykryj krążkiem papieru do pieczenia. Na papier do pieczenia wysyp pół szklanki fasoli. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyciągnij papier z fasolą i posmaruj dno ciasta surowym białkiem. Wstaw do piekarnika na kolejne 5 min. Upieczone na złoto spód wyciągnij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.

Umyj i wypestkuj morele. Serek mascarpone utrzyj z cukrem i ziarenkami wanilii. Ubij śmietanę na sztywno i wymieszaj z serkiem. Krem wyłóż na wystudzony spód. Rozłóż połówki moreli na kremie skórką do góry. Wstaw tartę do lodówki na godzinę do stężenia kremu. Przed podaniem rozpuść galaretkę w 1/3 porcji gorącej wody i tężejącą posmaruj wierzch tarty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze