Tarta z owocami

Tarta z owocami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 300 g mąki
    • 200 g mąki
    • 100 g cukru
    • 1 jajko
    • szczypta soli

    Masa:

    • 310 ml mleka + 1/3 szklanki
    • 2 żółtka
    • 80 g cukru
    • 1 paczka budyniu
    • owoce do dekoracji, wg uznania
    • żelatyna

    Dodatkowo:

    • ziarna fasoli do obciążenia pieczącego się ciasta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Składniki na ciasto razem zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozłożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce do tart. Uformować brzegi.

Płaską część ciasta przykryć papierem do pieczenia, aby uniknąć przenikania zapachu fasoli, albo innych ziaren, ważne żeby były ciężkie. Gdy nie obłożymy ciasta ziarnami, to wyrośnie i tarta nie będzie miała swojego wyglądu. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić pod fasolą, czy ciasto się upiekło.

Jeżeli jest surowe, a brzegi przypieczone, to zmniejszamy temperaturę do 170–180 stopni i dopiekamy przez około 10 minut. Po wyjęciu studzimy.

W czasie gdy korpus stygnie, możemy przygotować masę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. W garnku gotujemy mleko, zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy do masy cukrowo-żółtkowej, cały czas mieszając.

Po wymieszaniu płynną masę przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy rozpuszczony w 1/3 szklanki mleka budyń. Ważne są proporcje mleka. Całość mieszamy aż do zgęstnienia. Masa będzie naprawdę gęsta, taka musi być. Po delikatnym wystudzeniu nakładamy na korpusik. Teraz na ciasto z masą układamy owoce.
Owoców musi być gęsto, dzięki temu tarta wygląda efektywnie. Przed ostatnim etapem całość musi być chłodna. Najlepiej wychodzi, gdy wstawi się ją na noc do lodówki. Jednak nie jest to konieczne.

Ostatnim etapem jest polanie tarty rozpuszczoną, ale na wpół gęstniejącą żelatyną. Stworzy to bardzo oryginalną powłokę, sklejającą ze sobą ciasto, owoce i masę w jedną nieodłączną całość. Smacznego!


Komentarze